Wij verwelkomen je op de pagina van 200jaarkoninkrijk.nl.
Heb jij een vraag over de geschiedenis van Nederland? Neem dan een kijkje op deze pagina. Op deze pagina hebben wij de meest gestelde vragen van onze bezoekers voor jou genoteerd
Wie herdenken wij op 4 mei?
Op 4 mei worden de slachtoffers van de 2e wereldoorlog herdacht. Tijdens de 2e wereldoorlog kwamen behalve militairen ook burgers om.
Wat staat in de memorandum voor herdenking?
Op 4 mei herdenken wij alle burgers en militairen die tijdens de 2e wereldoorlog, in oorlogssituaties en vredeoperaties in het Koninkrijk der Nederlanden of elders ter wereld zijn omgekomen of vermoord.
Hoeveel slachtoffers zijn er gevallen tijdens de 2e wereldoorlog, in oorlogssituaties en conflicten?
Het is heel moelijk om een juiste aantal te geven van de slachtoffers. Het het Nationaal Comité van 4 en 5 mei was bezig met een onderzoek maar heeft ook geen exacte cijfers kunnen produceren.
Wie was Aletta Jacobs?
Aletta Jacobs was een dappere vrouw die zich sterk maakte voor hoger onderwijs voor de vrouw.
Wat hield de Februaristaking in?
De Februaristaking vond plaats op 25 en 26 februari 1941 en was een verzetactie tegen de Duitsers die Nederland toen bezet hadden.
Aan wie hebben wij de vrijheid van godsdienst en vrije meningsuiting te danken?
Deze basisrechten hebben wij te danken aan Johan Rudolf Thorbecke. In 1848 diende hij de herziende grondwet waarin deze basisrechten opgenomen waren. Dit was ook het begin van de parlementaire democratie.
Wat hield de politionele acties in?
De politionele acties waren militaire acties in de jaren 40. Tijdens deze periode werden de opstanden in Indonesie met de harde hand neergeslagen. In 1947 vielen er veel slachtoffers omdat Nederland delen van Java en Sumatra probeerde te veroveren
Wat hield de 2e feministische golf in?
In deze periode begonnen vrouwen zich te verzetten tegen hun ondergeschikte rol. Vrouwenbewegingen begonnen eerlijke kansen op betaald werk te eisen. Een van de grootste idealen was het uitbannen van sexueel geweld.
Hoeveel slachtoffers vielen er tijdens de Koude oorlog? Er vielen geen slachtoffers.
Wanneer kwam er een eind aan de slavernij in de Nederlandse koloniën?
In 1860 werd de slavernij in delen van Nederlands-Indië afgeschaft. In 1863 volgden Suriname en de Nederlandse Antillen. In 1910 werden langzaam in de overige delen van Nederlands-Indië de slavernij afgeschaft. De definitieve afschaffing vond dus pas in de 20ste eeuw plaats, Nederland was een van de laatste landen in Europa.
Nederland had in de 17e eeuw een kolonie in Zuid- Amerika. Welk land was dat?
Suriname werd in 1613 veroverd door Nederland. De Nederlandse kolonisten startten eerst met een nederzetting aan de Surinamerivier welke later uitgroeide tot Paramaribo. Suriname werd voornamelijk gebruikt voor de teelt van koffie, katoen en suikerriet. Het noordoosten van Brazilië was tussen 1630 en 1654 ook in handen van Nederland.