Het ontstaan van de Nederlandse Rijksoverheid

Inleiding

Zoals je weet, is Nederland een koninkrijk. Dit koninkrijk heeft veel leiders gekend. Tot nu toe zijn er zeven staatshoofden geweest. In het volgende stukje worden de staatshoofden opgesomd van de laatste naar de eerste, dus van heden terug naar het verleden. De huidige koning van Nederland is Willem-Alexander Claus George Ferdinand. Hij is de koning sinds 30 april 2013. Voor hem had je koningin Beatrix, Beatrix Wilhelmina Armgard van 30 april 1980 tot 30 april 2013. Juliana,

Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina was de koningin voor koningin Beatrix en wel van 4 september 1948 – 30 april 1980. Wilhelmina,
Wilhelmina Helena Pauline Maria was de prinses van Nederland van 23 november 1890- 4 september 1948. Daarvoor had je prins Willem III,
Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk van 17 maart 1849- 23 november 1890. Willem II, Willem Frederik George Lodewijk was de prins van Nederland voor prins Willem III en wel van 7 oktober 1840- 17 maart 1849. De eerste koning van Nederland was koning Willem I, Willem Frederik van Oranje-Nassau  16 maart 1815 – 7 oktober 1840. Hier heb je een kort overzicht van de prinsen, prinses, koningen en koninginnen van Nederland sinds 16 maart 1815. Het koninkrijk bestaat al 200 jaar. Wat weet jij nou precies daarover?

Bataafse revolutie

Zoals je weet, begon de Bataafse revoltie in 1795. De Fransen hadden Nederland eerder veroverd. Dit was onder andere onder leiding van Napoleon. Dit kwam aan een einde in 1813. Toen kreeg je het Soeverein Vorstendom der Verenigde Nederlanden.

In het begin

In het begin bestond het alleen uit het noordelijk deel van Nederland. Daarna kreeg je dat ook het Zuidelijk deel hiertoe behoorde. België en Nederland samen stonden toen bekend als de réunion intime et complète. Daarna kwam de Belgische revolutie. Dat kwam onder andere door de taalbarière tussen hen. Er waren onenigheden tussen de Belgen en de Nederlanders, waarna er ook voor België onafhankelijkheid volgde.

Wel of geen activiteiten?

Je gaat naar de markt en hoort daar ja de rijksoverheid is 200 jaar. Dat is het onderwerp van de dag op publieke plaatsen. Je gaat naar de winkel en hoort hetzelfde. Nu begin je jezelf ook af te vragen van welke activiteiten zijn er nou precies in verband met het 200 jarig bestaan van de Nederlandse rijksoverheid? Velen merken er maar niets van op. Weer anderen wel.

Activiteiten

Je zult je nou afvragen wat er precies gedaan is in verband met 200 jaar van de Nederlandse rijksoverheid. Een van de dingen was het uitbrengen van een speciale munt. Bij deze gaat het om een €2 munt. Deze munt is namelijk speciaal, omdat het de zeven bovengenoemde leiders van het land erop heeft

 1. Koning Willem-Alexander Claus George Ferdinand,
 2. Koningin Beatrix; Beatrix Wilhelmina Armgard,
 3. koningin Juliana; Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina,
 4. Prinses Wilhelmina; Wilhelmina Helena Pauline Maria,
 5. Prins Willem III; Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk,
 6. Prins Willem II; Willem Frederik George Lodewijk
 7. Koning Willem I; Willem Frederik van Oranje-Nassau).

Je zult je wel afvragen, van wie is op zo een idee gekomen? Wie heeft zo iets ontworpen? De architect die dit tot stand bracht is Claudia Linders. Het ontwerp werd gedaaan door Roosje Klap. Piet Hein Donner die de vice president van de Raad van Staten is, is degene die de eerste munt sloeg.  

Slot

Dus je hebt gezien dat Nederland een koninkrijk is. Dat is al 200 jaar zo. Nederland heeft zeven staatshoofden tot nu toe gekend, namelijk:

 1. Koning Willem-Alexander Claus George Ferdinand,
 2. Koningin Beatrix; Beatrix Wilhelmina Armgard,
 3. Koningin Juliana; Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina,
 4. Prinses Wilhelmina; Wilhelmina Helena Pauline Maria,
 5. Prins Willem III; Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk,
 6. Prins Willem II; Willem Frederik George Lodewijk
 7. Koning Willem I; Willem Frederik van Oranje-Nassau.

Je zag ook dat er een Bataafse revolutie was. Nederland was veroverd door de Fransen. Uiteindelijk kwam er een einde hieraan in 1813. Later stonden Nederland en België samen bekend als de réunion intime et complète. Je krijgt nu de viering van 200 jaar van de Nederlandse Rijksoverheid. Je ziet ook dat velen er niets van merken. Iets dat heel speciaal gedaan is in verband met het 200 jarig bestaan van de Nederlandse Rijksoverheid is het slaan van munten met een speciaal ontwerp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *